22 januari 2013

Cake pops


Cake pops är väldigt roliga att göra då de kan varieras i det oändliga, egentligen så är det väl bara fantasin som sätter gränser. De klassiska cake popsen gör man genom att blanda kaka (ex sockerkaka, kladdkaka, ballerinakex) med färskost tills det får en lagom konsistens och sen rullar man massan till bollar som man sedan trycker en pinne i och doppar i smält choklad. Färskost varianten är jag inte alls så förtjust i då jag tycker det mest smakar deg, men det är ju en smaksak. Egentligen kan man blanda kaka med vad som helst som är kladdigt, exempelvis nutella, lemon curd, fluff, mascarpone etc. Det är bara att prova sig fram :). En populär variant är att mixa ballerinakex med ex nutella. Alla har sin favorit och så har även jag. Min favorit är en chokladkaka som blir så pass kladdig att den inte behövs blandas med något utan går att rulla som den är, den är jätte jätte god och uppskattas lika mycket av vuxna som barn och det brukar vara de som försvinner först på kalas. Den är dessutom väldigt enkel att göra. Receptet hittar du längst ner men först lite bilder på olika cake pops jag gjort.

Cake pops dekorerade med minimaränger




Det man kan tänka på för att lyckas med cake pops är att man får till en bra konsistens, absolut inte för löst för då ramlar de av pinnen. För att pinnen ska sitta så bra som möjligt och för att förhindra att den går igenom eller ramlar av bollen, så kan man doppa pinnen i lite smält choklad innan man sticker i den. Det är även bra att ha cake popsen en stund i kylen så att de stelnar, innan man doppar dem i den smälta chokladen. När man ska doppa cake popsen i chokladen så kan man ha lite olja eller kokosfett i så blir chokladen lite tunnare och det  blir ett snyggare resultat. Sen är det bara att dekorera!





Godaste chokladkakan till cake pops! 
(självklart kan man även äta kakan som den är eller ha den som botten till ex moussetårta)

Chokladtryffelkaka
Recept
100 g smör
200 g mörk choklad 
2 dl socker
4 ägg

Smält smöret i en kastrull, bryt i chokladen och rör till en blank smet. Rör i socker och låt ligga en stund så sockret smälter lite, rör sedan i sedan ett ägg i taget. Jag gör allt i kastrullen (så blir det knappt någon disk :)). Häll smeten i en smord form ca 24 cm i diameter och grädda på andre falsen nerifrån i 200 grader 15-20 min, den ska vara kladdig. Låt kakan svalna, gärna över natten. Sen är det bara att ta av kakan och rulla till bollar. Blir ca 35 cake pops om man inte gör dem så stora. Allra godast är om man doppar i vitchoklad! 

Får nog bli några imorgon känner jag nu, har några på pinne i frysen färdiga att doppas i choklad, mums!!









2 kommentarer:

  1. så fina cakepops ! tänkte pröva dina chokladtryffelkaka inför min dotters 1års kalas ! har du gjort mini marängerna själv?!kram

    SvaraRadera
  2. Älskar denna chokladkaka till cake pops. Gjort den på både kalas och dop och dem är alltid uppskattad. Tack för ett enkelt och jätte gott recept :)

    SvaraRadera